ZOVEEL KANSEN

ALS IK MET MIJN BROER LANGS DE KANT VAN HET VOETBALVELD STA OM MIJN NICHTJE AAN TE MOEDIGEN, BEGINNEN WE UIT HET NIETS OVER VROEGER TE PRATEN. EEN SOORT ONBEWUSTE HEIMWEE DIE ZO NU EN DAN DE KOP OP STEEKT. VAN DE BERG CAMEL’S HUMP IN VERMONT, UNITED STATES - WAAR IK OP UITKEEK OP DE CAMPUS - NAAR HET PLATTE NEDERLAND, AMSTERDAM. RUIM 5.500 KILOMETERS EN VELE JAREN VERDER DENK IK AAN MIJN BIG AWAKENING MOMENT VOOR SUSTAINABILITY.

Daar waar bomen hadden moeten staan, was Camel’s Hump leeg door verzuring van de industrie. Het besef dat er iets moest veranderen, is toen geboren. En die bewustwording is door de jaren heen bij mij, net als bij heel veel mensen wereldwijd gelukkig gegroeid. Sterker nog, duurzaamheid is een hot topic. Als ik om mij heen kijk, valt het op dat veel mensen – vooral jongeren – beseffen dat het belangrijk is om een betere manier te vinden om dingen te doen. En dat duurzaamheid groter is dan alleen klimaatverandering. Mensenrechten, diversiteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn hier ook onderdeel van. Alles is immers aan elkaar gerelateerd en heeft impact op de manier waarop geproduceerd wordt. In mijn werk kan ik dit gelukkig concreet toepassen. Kijken hoe we het verschil kunnen maken voor bedrijven om bij te dragen aan een duurzame organisatie in de breedste zin van het woord. Manieren vinden om een boerenbedrijf te helpen om ‘schonere’ voeding te produceren om een kantoor te verduurzamen.

Particuliere hypotheekklanten met Lot Hypotheken een kans bieden om de energiezuinigheid van hun woningen te verbeteren. Maar ook door duurzaamheidseisen te verankeren in onze leenovereenkomsten die een bedrijf stimuleren concrete stappen te zetten in de overgang naar duurzame praktijken.

En door zelf als organisatie te kijken waar binnen onze organisatie kansen liggen. Zo is de stroomvoorziening op alle NIBC-kantoren afkomstig uit schone, duurzame bronnen en dragen we bij aan het welzijn van de samenlevingen waarin we actief zijn met een initiatief als de ngo boulevard. Dit is het deel van ons hoofdkantoor waar veel ngo’s zitten. Er zijn gelukkig zoveel kansen die we hebben om een bijdrage te leveren aan een betere samenleving voor toekomstige generaties.

Ik ben weer terug op het voetbalveld in Amsterdam waar op dit moment de kansen op winst minimaal zijn. Maar de wedstrijd leverde voor mij sowieso winst op, want het was de perfecte ‘kans’ voor quality time met de familie.

Robin Willing is senior sustainability officer bij NIBC en helpt op beslissende momenten om duurzame keuzes te maken. Robin en zijn vrouw zijn beide Amerikaans en wonen al meer dan twintig jaar in Nederland.

Wilt u meer weten over duurzaamheid binnen NIBC, bekijk dan onze website.