MET DE WIND IN DE ZEILEN!

MET DE WIND IN DE ZEILEN!

75 jaar! Een jubileum waarvan we begin dit jaar hadden bedacht dat we het groots zouden vieren. Het liep anders dan we verwacht hadden. Door COVID-19-maatregelen moesten we onze activiteiten enigszins wijzigen. Aanpassen dus; en laten we daar nu juist heel goed in zijn bij NIBC.

We laten het jubileum dus zeker niet ongemerkt voorbij gaan. We vinden het een mooi moment om terug te kijken op ons bijzondere verleden, maar vooral ook om vooruit te kijken. Hoe zal de toekomst voor NIBC eruit zien? Voor dit magazine spraken we oud-collega’s, relaties, klanten, maar ook jong talent. In een gesprek met onze CRO vertelde één van hen niet verbaasd te zijn over de veranderingen gedurende de afgelopen 75 jaar en dat er ongetwijfeld ook heel veel zal veranderen in de toekomst. Hij voegde daar aan toe vooral blij te worden van de kansen die veranderingen vanzelfsprekend met zich meebrengen.

Ik was verheugd met zijn uitspraak. Het zegt precies waar het om draait. Verandering en beweging zijn in mijn visie noodzakelijk om te kunnen presteren en groeien. Mijn collega’s weten dat ik NIBC vaak vergelijk met een zeilboot. Al zeilend kun je eigenlijk altijd maar één ding doen: goed om je heen kijken wat er gebeurt en je aanpassen aan de omstandigheden, aan de wind. Want je hebt geen invloed op de wind. Je kunt wel de zeilen en lijnen aanpassen, je kunt je personeel, de mensen aan boord, opleiden en voorbereiden zodat ze zo goed mogelijk gebruik kunnen maken van hetgeen er op hen af komt. En dit zie je terug in de drie NIBC-waarden; professioneel, ondernemend en inventief. Iedereen die bij onze bank werkt, is er aan gewend om zich continu aan te passen aan de buitenwereld. Maar we blijven wel onze eigen koers varen. Dat maakt het ook zo leuk om hier te werken. We zorgen er met zijn allen voor dat we blijven veranderen en aanpassen aan de nieuwe tijd. En ik hoop dat iedereen daar blij van wordt.

Gekscherend zeg ik wel eens: “Als je op de veerboot naar Terschelling wilt werken, dan zit je niet goed bij NIBC.” Dat is overigens wel erg leuk werk hoor, het is altijd mooi weer, anders vaart hij niet.

Je weet waar je aan toe bent, je vaart van A naar B en weer terug. En je vervoert bijna altijd vrolijke mensen. Maar een veerboot, dat zijn wij niet. Overigens zijn we ook geen olietanker zoals de grootbanken vaak worden genoemd, dat moeten we ons beseffen. Een olietanker is fantastisch, maar als je dat niet bent, moet je je niet op die manier gedragen. Het is belangrijk te beseffen wat realistisch is en wij zijn een zeilboot. We hebben altijd wind nodig, te weinig wind is niet goed, dan blijven we stil liggen, komen we niet vooruit. Maar te veel wind, zoals in een storm is ook niet goed voor een kleinere boot als de onze. Alles daar tussenin is geweldig. Dan blijven we in beweging en kunnen we sturen.

Eén van onze relaties uit Engeland, Juan Lobato, oprichter van fintech-bedrijf Ebury, benadrukt ook de noodzaak van verandering. ‘Embrace change’ zei hij in een gesprek op de vraag naar zijn visie voor de toekomst. En zo zie ik dat ook. Sta open voor beweging en verandering. Daar hebben we als bank al 75 jaar mee te maken en zo zal het altijd blijven gaan. Net als je denkt dat je lekker op koers bent, dan moet je weer overstag, dan moet de fok omhoog of omlaag. Zo werkt het op zee en zo werkt het bij NIBC. We hebben te maken met een veranderende markt, de fintech-bedrijven gaan een grotere rol spelen, de rente is extreem laag. Met deze ontwikkelingen moeten we dealen en ik weet dat we dat ook kunnen.

Bij NIBC werken erg talentvolle en professionele medewerkers, het is een mooie mix van jong en oud, mannen en vrouwen en onze collega’s hebben erg diverse achtergronden. Maar er is één ding wat ze verbindt en dat is de ondernemerszin. Alle NIBC-medewerkers zijn ondernemend en denken vaker Yes dan No. En dat is waar ik zo enorm trots op ben. Met regelmaat ontstaan nieuwe ideeën en worden deze uitgewerkt tot nieuwe producten, labels of bedrijven. Dit heeft geresulteerd in het feit dat NIBC al 75 jaar de bank is vóór ondernemers, maar ik durf daar ook wel aan toe te voegen een bank dóór ondernemers. Zeilen omhoog en op naar het volgende jubileum!

Paulus de Wilt, CEO NIBC