Op de bank

Melanie Dufour, Juan Lobato & Caroline Oosterbaan

OP DE BANK

MET

JUAN LOBATO VAN EBURY

Melanie Dufour, Juan Lobato & Caroline Oosterbaan

“Eigenlijk hou ik helemaal niet van verandering.”

Juan

VRIJDAGMIDDAG BEGIN OKTOBER; HET PLAN WAS OM ELKAAR PERSOONLIJK TE ONTMOETEN, MAAR DOOR COVID-19 VINDT HET GESPREK ONLINE PLAATS. VANUIT DRIE VERSCHILLENDE EUROPESE STEDEN, OP DRIE VERSCHILLENDE BANKEN PRATEN CAROLINE OOSTERBAAN, LID VAN HET EXECUTIVE COMMITTEE VANUIT DEN HAAG EN MELANIE DUFOUR, FINTECH SPECIALIST BIJ NIBC VANUIT FRANKFURT MET JUAN LOBATO, CO-CEO AND CO-FOUNDER VAN EBURY VANUIT LONDEN. JUAN, SPAANS VAN GEBOORTE EN TWINTIG JAAR INWONER VAN HET VERENIGD KONINKRIJK WAS DE EERSTE FINTECH-KLANT VAN NIBC. CAROLINE EN MELANIE VRAGEN HEM NAAR DE FINTECH-ONTWIKKELINGEN.

Caroline: “Hi Juan, wat fijn dat we elkaar dankzij de techniek toch op deze manier kunnen zien en spreken. En wat fijn dat jij onze gast wilt zijn in dit jubileummagazine.”

JUAN: “Ik vind het een eer om jullie gast te mogen zijn. Ik heb NIBC een aantal jaar geleden leren kennen via een investeerder en vond het direct een prettige organisatie. NIBC geloofde in Ebury en daar ben ik nog steeds blij mee. Jullie hebben ons een kans geboden. Toen ik startte met mijn eerste bedrijf bestond fintech nog niet. Ik verkocht software over de hele wereld. Het was heel moeilijk om met mijn bank het wereldwijde financiële verkeer geregeld te krijgen. We deden zaken met verschillende landen, dus we hadden te maken met verschillende valuta, wisselkoersen etc. Ik heb veel moeten uitzoeken en leren om uiteindelijk te ontdekken hoe je efficiënt zaken kunt doen over de grens. Toen ik mijn softwarebedrijf verkocht, leek het me goed om mijn kennis te gebruiken om andere bedrijven te helpen met hun internationale betalingsverkeer. Zo is Ebury ontstaan.”

JUAN
‘Ik heb één belangrijk advies: embrace change!

Melanie: “Wat kenmerkt voor jou de relatie tussen Ebury en NIBC?”

JUAN: “Toen ik NIBC leerde kennen, merkte ik al snel dat ik te maken had met een creatieve organisatie. Jullie waren echt bereid mee te denken. Fintech was nieuw. Er waren niet veel banken in Europa die onze business begrepen. Wij zochten oplossingen die eigenlijk niet gebruikelijk waren voor een mediumsize business als de onze. Maar toch dachten jullie mee en zochten we samen voor elk probleem of elke uitdaging oplossingen.”

Melanie: “Ebury was onze eerste fintech-equity investment. Hoe hebben jullie onze bank kunnen overtuigen dat we in jullie business gingen investeren?”

JUAN antwoordt met een glimlach en knipoog: “Dat komt misschien door onze vriendelijke bejegening. Wij hadden weinig ervaring met de bancaire wereld. Het is een complexe wereld. Maar we hebben ons wel altijd open en bescheiden opgesteld. Ons uitgangspunt was: iedereen doet zijn best; NIBC en wij en soms gaan dingen goed en soms minder. De samenwerking met banken beviel ons sowieso wel. Dus toen we een investeerder zochten, leek het ons dan ook het best om hiervoor een bank te benaderen. We kunnen heel veel van elkaar leren. Ebury en NIBC vullen elkaar echt aan.”

Caroline: “Je noemt jezelf bescheiden, maar jullie groeistrategie lijkt verre van bescheiden. Hoe ziet jullie toekomst eruit?”

JUAN: “Het is een onzekere tijd nu. We groeiden hiervoor inderdaad heel snel. Maar COVID-19 maakt het moeilijker, je kunt nu niet agressief doorgroeien. We gebruiken deze tijd vooral om onze organisatie te optimaliseren. Niemand weet wat er gaat komen. Maar als het voorbij is, is onze organisatie nog stabieler en beter voorbereid.”

Melanie: “Ebury is een succesverhaal. Wat is jullie succesfactor?”

JUAN: “Om succesvol te zijn is de juiste timing belangrijk, maar eigenlijk heb je daar geluk voor nodig. Want niemand kan echt vertellen wat er gaat gebeuren en wat de juiste timing is. Voor Ebury bleek de timing perfect toen we startten. Er was sprake van veel disrupties, grote veranderingen en daar maakten we gebruik van. Wij waren nieuwe spelers, een nieuwe branche en we brachten innovatie. Daardoor hadden we een vliegende start en konden we snel uitbreiden naar andere Europese landen. Nu staat alles in onze markt wel zo’n beetje. Er zullen nu minder grote techveranderingen en innovaties plaatsvinden dan in de afgelopen jaren. Hopelijk blijft de tijd goed voor ons. We zijn een onafhankelijk bedrijf, met een gezond fundament. De meeste fintech-bedrijven zijn nog niet winstgevend en wij hopen daar juist aan te kunnen gaan bouwen. En ik heb daar vertrouwen in.”

Caroline: “Als we zo kijken naar de afgelopen tijd en de toekomst, wat zou dan jouw advies zijn aan banken?”

JUAN: “Ik heb één belangrijk advies: embrace change! Sta open voor veranderingen. Veel fintech-bedrijven zijn inderdaad innovatief en creatief geweest om dingen anders te gaan doen, maar dat kunnen banken ook. Techbedrijven zijn erg bereid om hun kennis te delen en samen te werken met banken. Ze bieden hun oplossingen graag aan. Banken kunnen daar van profiteren, ze hebben er de goede basis voor. Er zullen in de nabije toekomst twee type banken zijn: degene die open staan voor verandering, die zullen succesvol zijn en blijven en degene die niet open staan voor verandering en die gaan het niet redden.”

Caroline: “Hoe heb jij zelf de veranderingen omarmd en hoe heb je dat ervaren binnen Ebury?”

JUAN: “Hahaha, nu benoem je werkelijk een van mijn zwaktes. Ik hou namelijk zelf eigenlijk helemaal niet van verandering. Maar.. ik ben me daar heel bewust van en dus omring ik me met veel mensen die dat compenseren, die van veranderingen houden en ze zelfs opzoeken. Het is belangrijk om continu onze radar uit te houden. Ik onderhoud nauwe contacten met de investors community en hoop zo veel innovaties en trends vroeg te signaleren. In onze sector geldt, dat wat we vandaag ontwikkelen, morgen alweer verouderd is. Dus veranderen is noodzakelijk. En daarvoor hebben we een team nodig, we vullen elkaar op dat vlak goed aan. Het draait gelukkig niet alleen om mij.”


Caroline: “Ik hoor je zeggen dat veranderingen essentieel zijn, maar tegelijkertijd geef je aan dat je er zelf niet zo van houdt. Afgelopen jaren nam je moedige besluiten, hoe ging je om met de risico’s en veranderingen die daar bij kwamen kijken?”

JUAN: “Ik val heel erg terug op het team, ik kan dit echt niet alleen. Alles draait om partnership, alle beslissingen die we maken zijn teambeslissingen. Binnen het team delen we de kennis, maar ook de last en de risico’s. En ik houd niet van veranderingen, maar ik geloof wel altijd in mogelijkheden. Daar blijf ik op focussen. Dat houdt mij positief.”

Melanie: “Juan, hoe zie jij de digitale toekomst van de banken?”

JUAN: “Banken blijven altijd bestaan. Maar de dienstverlening zal wel veranderen. Banken moeten zich meer digitaal ontwikkelen. fintechs gaan banken niet vervangen. Sommige banken lijken die druk wel te voelen, maar ik denk niet dat dat gaat gebeuren. Er zijn maar een paar fintech-bedrijven die de dienstverlening van banken over zullen nemen. Fintechs zullen banken juist helpen om te digitaliseren. Digitalisering biedt een grote kans voor banken om hun service naar klanten uit te breiden en te optimaliseren. Banken hebben al laten zien dat ze in staat zijn om hele goede digitale diensten te ontwikkelen voor hun klanten. Ze hoeven niet bang te zijn om buitenspel te worden gezet. Het tegengestelde zal gebeuren. Er zal juist meer samenwerking komen. Banken en fintech-bedrijven kunnen heel veel van elkaar leren en gebruik maken van elkaars kwaliteiten. De samenwerking tussen NIBC en Ebury is daar een mooi voorbeeld van.”

Melanie: “Caroline, tot slot een vraag voor jou: Wat is het digitale plan voor NIBC?”

CAROLINE: “Het partnership met Ebury en met andere fintechs heeft ons als bank echt geholpen, het heeft onze ogen geopend en laten zien welke mogelijkheden er allemaal zijn. Ze stellen ons in staat om nog meer van buiten naar binnen te gaan kijken. Daarnaast bieden de digitale ontwikkelingen ons ook de mogelijkheid om op een andere manier te gaan werken intern en met onze klanten. We hebben zelf ook een aantal fintech-initiatieven opgestart, zoals onlangs yesqar. Al met al leren we veel van fintech-bedrijven en dat is een essentieel onderdeel van de ontwikkeling en groei van organisaties als NIBC.”

CAROLINE: “Ik sluit me dus volledig bij het motto van Juan aan: embrace change! Maar ik voeg daar graag nog iets aan toe: embrace partnership. Want alleen kom je niet zo ver als samen.”

CAROLINE: “Ik sluit me dus volledig bij het motto van Juan aan: embrace change! Maar ik voeg daar graag nog iets aan toe: embrace partnership. Want alleen kom je niet zo ver als samen.”
Wilt u meer weten over onze diensten en hoe wij u kunnen helpen bij uw plannen, bekijk dan onze website.