OP DE BANK MET RED COMPANY

OP DE BANK

MET

RED COMPANY

Level up real estate

MET EEN GEWELDIG MOOI UITZICHT OVER ROTTERDAM EN PRACHTIGE KUNST AAN DE MUUR ERVAREN MARK VAN DIEPEN, ASSOCIATE COMMERCIAL REAL ESTATE BIJ NIBC EN SASKIA HOVERS, LID VAN HET EXECUTIVE COMMITTEE, HOE DE FOUNDING PARTNERS VAN VASTGOED ONTWIKKELINGSBEDRIJF RED COMPANY WONEN. THUIS OP DE BANK VAN NANNE DE RU PRATEN WE SAMEN MET HEM EN NIELS JANSEN OVER THEMA’S VAN DE TOEKOMST. NEXT LEVEL-ONTWIKKELEN, SAMENWERKEN EN DUURZAAMHEID VOEREN DE BOVENTOON IN HET GESPREK.

Saskia: “Hadden jullie bij de oprichting van RED Company, vijf jaar geleden, een idee hoe jullie het wilden aanpakken?”

NANNE: “We hadden voornamelijk de drang om een ander soort kwaliteit te realiseren. In Nederland zijn absoluut ontwikkelaars die voor kwaliteit gaan, maar er zijn er behoorlijk wat die voornamelijk financieel gedreven zijn. De belangrijkste drijfveer voor ons is om te kijken hoe je kwalitatiever kunt ontwikkelen.

Meer next level ontwikkelen, zoals wij dat noemen. Op alle fronten een stap omhoog, verder gaan dan andere bureaus.”

Saskia: “Gaat kwalitatief ontwikkelen wel samen met een gezond bedrijf bouwen?”

NANNE: “Jazeker! RED Company heeft zich behoorlijk snel ontwikkeld. Je ziet dat er in de markt blijkbaar veel behoefte is aan andere, betere producten en service.”


Mark: “De relatie tussen RED Company en NIBC ontstond in 2017. Hoe kwamen jullie bij ons terecht?”

NIELS: “Ons eerste project was het ontwikkelen van het Europese hoofdkantoor van ASICS in Hoofddorp. We kozen er toen bewust voor de markt niet breed te verkennen. We hebben gekeken of we een stap konden zetten met mensen om ons heen die we goed kenden en vertrouwden. Zo kwamen we ook bij NIBC. Wij kenden een collega van jullie en hebben gekeken of we een financiering konden aantrekken om de ontwikkeling vlot te trekken. In relatief kort tijdbestek met elkaar – en dat kenmerkt NIBC, als ondernemende bank – was de samenwerking een feit.”

Saskia: “Vastgoedfinanciering is een van onze pijlers. We zijn voortdurend op zoek naar een niche waar wij het verschil kunnen maken voor onze klanten en nieuwe partijen in de markt. Ontwikkelfinanciering is daarin een belangrijke drijfveer geworden. Goed dat het hoofdkantoor van ASICS heeft geleid tot onze volgende samenwerking, het ontwikkelen van het hoofdkantoor van Danone.”

NANNE: “Als het goed gaat, gaan we gewoon door. NIBC denkt mee en zegt duidelijk waar je aan moet voldoen. Never change a winning team. We zijn inderdaad ook weer bij jullie gekomen voor de ontwikkeling van het hoofdkantoor van Danone en nu werken we samen aan de herontwikkeling van een woongebied in Leiden. Dit levert uiteindelijk 580 woningen op. We zijn in projecten een soort businesspartners met ieder een eigen expertise en verantwoordelijkheid.”

Saskia: “Deze herontwikkeling in Leiden is een groot project. Behalve een financierder heb je dan ook andere type investeerders nodig.”

NANNE: “Klopt, je hebt equity nodig. Daar hadden wij ideeën over en zijn daarmee in dialoog gegaan met NIBC. Hierdoor hebben we mensen uit jullie netwerk leren kennen. Dat was voor ons waardevol. Het heeft voor ons zelfs geleid tot een nieuwe partner. En uiteindelijk ook tot het project van de herontwikkeling van het Hofplein in Rotterdam.”

Mark: “Duurzaamheid is voor jullie een belangrijk thema. Helpt dit jullie bij het overtuigen van gemeenten in een vergunningstraject? Hoe doen jullie dat?”

NIELS: “Duurzaamheid is vandaag de dag een ‘conditio sine qua non’, een absolute voorwaarde. Dat moet gewoon geregeld zijn. Ook voor gemeenten en beleggers. En duurzaamheid gaat voor ons verder dan het milieu. We kijken ook naar gezondheid. Bij kantoren werken we bijvoorbeeld met een ‘well-label’. Zo is het belangrijk dat er goede luchtverversingsystemen zijn, zeker nu met corona, en dat een gezonde levensstijl gestimuleerd wordt. Liften worden verstopt en grote trappen toegevoegd ter stimulatie om meer te bewegen. Wij vinden dat normaal, het hoort er gewoon bij.”

Saskia: “Onderscheiden jullie je hiermee ten opzichte van de concurrentie?”

NANNE: “Niet op het gebied van duurzaamheid, wel in combinatie met sociale duurzaamheid waarin we het versterken van relaties tussen mensen meenemen en kijken naar leefstijl. Bijvoorbeeld door in onze projecten te voldoen aan de veranderende wensen en behoeften van de gemeenschap. Hier besteden we veel aandacht aan. Net als aan design en kwaliteit. We proberen alle parameters een stap verder te brengen en kiezen voor een integrale aanpak, ofwel level up real estate. We proberen continue te innoveren en verbeteren. Zowel op kleine als grote schaal. Vastgoed gaat voor ons niet alleen over stenen, geld en architectuur, maar vooral over de verschillende onderdelen in balans brengen.”


Mark: “Hoe zien jullie de toekomst van vastgoed?”

NANNE: “Duurzaamheid en gezondheid zijn thema’s die in de toekomst ook heel belangrijk blijven voor zowel kantoren als woningen. Bij woningen is de behoefte aan kwaliteit ook een belangrijk thema. Door de enorme druk op de vastgoedmarkt worden woningen compacter om ze betaalbaar te houden.

Door services zoals een gedeeld zwembad, gym of library toe te voegen aan een gebouw kunnen we dan wel de algehele kwaliteit van wonen omhoog brengen. En zeker in Nederland, is het ontwikkelen voor een brede groep mensen ook een thema voor de toekomst. Wonen toegankelijk maken voor de hele markt. Dat is een deel van onze filosofie.”

Saskia: “En wat is jullie droomproject?”

NANNE: “Het lijkt ons fantastisch een ecologisch resort in de natuur te ontwikkelen. Waar je in balans met de natuur vakantie kan vieren. Op een ontspannen, luxe manier, zonder aanslag op het milieu.”

NIELS: “Het hele vastgoedspectrum zit nu erg in hokjes, iedereen doet zijn ding, heeft zijn eigen projecten, eigen rollen en taken. Daar geloven wij helemaal niet in. Wij geloven meer in partnerships en samenwerkingsverbanden. Wij hebben bijvoorbeeld een architectuurclub, een technisch uitwerkingsbedrijf en een ontwikkelaar als businesspartners. Het zou zo maar kunnen dat we daar in de nabije toekomst assetmanagement, een belegger of een fonds of iets in die richting aan toevoegen. Voor ons is langjarige kwaliteit het uitgangspunt, zodat je ook op de eerste jaren na oplevering meer grip kunt uitoefenen.”

NANNE

“Wij geloven in een collegiale manier van samenwerken waarin we altijd voor kwaliteit gaan en diepgang creëren.”

NANNE vervolgt: “Vooral ontwikkeling voor eigendom is fascinerend. De meeste mooie, bijzondere projecten in steden zijn ontworpen door mensen met een visie daarop en die ze ook daadwerkelijk in eigendom kunnen houden. Die visie spreekt ons aan. Wij zouden ook projecten willen ontwikkelen die je langer in eigendom houdt. Daarmee kun je namelijk de intrinsieke kwaliteit nog meer borgen. Voor ons is het de aankomende tijd interessant om te onderzoeken hoe we dat kunnen realiseren. Hoe gaan we van een ontwikkelfinanciering naar een beleggingsfinanciering? Voor ons is het ook interessant om te kijken hoe NIBC daarin mee kan gaan.”

Saskia: “Dat lijkt me een mooie uitdaging. De wereld om je heen verandert snel en als je als organisatie over een jaar precies doet wat je vandaag doet, dan blijf je niet relevant.”

Wilt u meer weten over onze diensten en hoe wij u kunnen helpen bij uw plannen, bekijk dan onze website.