Wij zijn NIBC

Lees de verhalen van (oud-) NIBC'ers

Wij zijn NIBC

Lees de verhalen van (oud-) NIBC'ers

Kees van Dijkhuizen

VOORMALIG CEO ABN AMRO, VOORMALIG CFO VAN NIBC

NIBC was een hele bijzondere bank vanaf de start. Opgericht als De Nationale Investeringsbank moest de bank een bijdrage leveren aan het herstel van de Nederlandse economie. En dat heeft ze zeer succesvol gedaan. De belangrijkste reden daarvoor is de hoge kwaliteit van de mensen die er door de jaren heen gewerkt hebben. Een “ja” van de NIB bij een kredietvoorstel was voor andere banken vaak al genoeg om er ook mee in te stemmen. En die kwaliteit heeft NIBC nog steeds in huis.

Toen ik in de zomer van 2005 werd gevraagd om CFO van NIB Capital te worden heb ik dan ook niet lang hoeven na te denken. Ik was destijds Thesaurier Generaal op het Ministerie van Financiën. Chris Flowers c.s. hadden de bank net gekocht en wilden hem naar de beurs brengen. Dat heeft wat langer geduurd. De financiële crisis gooide roet in het eten, de kapitaalmarkt ging op slot voor NIBC. Door snel te handelen, assets met een achteraf gezien beperkt verlies, helemaal aan het begin van de crisis al te verkopen en de balans ook verder sterk terug te dringen naar mate de kapitaalmarkt funding eruit liep, hebben we de bank overeind weten te houden. Ook door de strategische keuze om een spaarproduct volledig digitaal te gaan aanbieden. Toen ik in 2013 de bank verliet om CFO bij ABN AMRO te worden, leverde spaargeld maar liefst de helft van de funding van de bank. En dat binnen 5 jaar!

“Ik denk nog altijd met zeer veel genoegen aan mijn tijd bij NIBC terug.”

Ik denk nog altijd met zeer veel genoegen aan mijn tijd bij NIBC terug, de leuke mensen en de uitstekende samenwerking tussen Board en Raad van Commissarissen, die natuurlijk cruciaal is in moeilijke tijden. Er kon bij NIBC ook op zijn tijd goed gefeest worden. Ik denk nog geregeld aan de rap ‘NIBC is in the house’ die Jeroen Drost en ik met Ali B. deden! De afgelopen jaren heb ik als CEO bij ABN AMRO de succesvolle beursgang door het nieuwe team van NIBC gezien. Nu breekt er weer een nieuw hoofdstuk aan in de rijke NIBC geschiedenis. NIBC: van harte gefeliciteerd met je 75e verjaardag, op naar de 100!

Daniëlle Melis

PROFESSIONEEL BESTUURDER EN COMMISSARIS, VOORMALIG SENIOR BANKIER BIJ NIBC

NIBC 75 jaar! Een prachtige mijlpaal voor een bank met een prachtige geschiedenis. Ik werkte van 1997 tot 2005 bij – toen nog De Nationale Investeringsbank. Een cruciale tijd in mijn carrière. Ik kijk terug op NIBC als een ondernemende, ambitieuze en inventieve bank. ‘Financial engineering’ en innovatie werden gestimuleerd. We opereerden als een ‘NIBC-familie’. Ik denk dan ook terug aan fantastische collega’s en een ondernemende cultuur waarin we in de hoogtijdagen van de financiële sector prachtige proposities maakten en in de markt zetten. Hard werken, veel lachen. Dit is tot op de dag van vandaag zichtbaar in een wijdverspreid netwerk van oudcollega’s die elkaar als een ‘jaarclub’ van toen nog altijd weten te vinden.

In mijn huidige werk als bestuurder en commissaris in de financiële sector draag ik NIBC, bank van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog getransformeerd tot een prachtige Nederlandse zakenbank met een ijzersterke cultuur van ‘NIB-bers’,nog altijd een zeer warm hart toe. Felicitaties voor NIBC met haar 75 jaar! Ik zou geheel in stijl van het ontstaan van NIBC met de woorden van Vera Lynn willen zeggen: “we’ll meet again, don’t know where, don’t know when, but I know we’ll meet again some sunny day”!

“We opereerden als een NIBC-familie.”

Jack van Reisen

ERVAREN CORPORATE BANKIER, JACK VIERT VOLGEND JAAR ZIJN 30-JARIG JUBILEUM BIJ NIBC

Ik heb mijn hele professionele leven in de financiële sector gewerkt; vanaf 1979 bij ABN AMRO en vanaf 1991 bij NIBC. Maar ik heb natuurlijk ook veel met andere banken samengewerkt en met heel veel bedrijven zaken gedaan. Het grote verschil tussen NIBC en andere banken is dat wij veel sneller en creatiever zijn waar andere banken veel meer standaardoplossingen bieden. Verder is er hier altijd veel ruimte voor initiatieven, zowel om nieuwe marktniches te bedienen als ook voor de ontwikkeling van nieuwe onderscheidende producten.

Door de jaren heen heb ik vooral inzicht gekregen in het belang van een langetermijnrelatie. Niet alleen het opbouwen maar ook onderhouden daarvan zorgt ervoor dat we on top of mind zijn en blijven bij klanten. Ik merk bovendien dat het voor klanten heel belangrijk is dat NIBC korte lijnen en responstijden heeft.

“Er is hier veel ruimte voor initiatieven.”

Een paar jaar geleden had ik een echt Think Yes-moment. We waren bezig met een cumpref-investering. Eén dag voor de closing was er onduidelijkheid over de fiscale behandeling bij de investeerders en over de vraag of dit in de boeken als een aandelen- of schuldinstrument geclassificeerd moest worden. De deal dreigde daardoor in het zicht van de haven te stranden. Ik heb toen met onze CFO en Hoofd Finance om de tafel gezeten en hen kunnen overtuigen dat het hier om een goede en volledig acceptabele deal en structuur ging, voor ons, maar ook voor de klant. We konden toch de volgende dag closen. Onze klant was hierdoor buitengewoon tevreden. Yes!

Door mijn lange loopbaan bij NIBC heb ik veel bijzondere herinneringen. De Bosbijeenkomsten met het senior management in de jaren ‘90 en 2000 bijvoorbeeld. Maar ook de overname van de bank door J.C. Flowers & Co. was voor mij bijzonder. Al vrij snel na de overname was er sprake van een geplande beursintroductie en een overname door Kaupthing Bank. Beide gebeurtenissen zijn uiteindelijk niet doorgegaan, maar ik was er -als toenmalig OR voorzitter- wel nauw bij betrokken.

Thom de Koning

KREDIETANALIST VASTGOED HYPOTHEEK EN JONGSTE MEDEWERKER NIBC

NIBC is mijn eerste werkgever en ik heb het binnen de bank erg naar mijn zin. Ik kan niet zoveel zeggen over de geschiedenis, maar kijk enorm uit naar een mooie toekomst binnen dit bedrijf.

Bij NIBC ben ik in aanraking gekomen met het financieren van vastgoed. Vanuit mijn opleiding heb ik een economische achtergrond. Echter is de combinatie met het vastgoed voor mij helemaal nieuw. Er is veel kennis binnen het team aanwezig. Zij hebben mij in het afgelopen jaar enorm geholpen om te groeien. Gedurende de coronacrisis was dit uiteraard wat lastiger. Maar ik vind het fijn om te merken dat collega’s toch initiatief blijven nemen om mij iets uit te leggen en ook echt de tijd voor je nemen als je belt. Daar ben ik hen erg dankbaar voor.

“Iedereen helpt mij enorm.”

Samen met collega’s heb ik in de afgelopen periode verscheidene dossiers kunnen afronden door te kijken naar de mogelijkheden i.p.v. de ontstane problemen. Dit is echt kenmerkend voor de bank en iets wat ik erg bewonder, in het bijzonder ook van mijn afdeling. Wij denken echt met de klanten mee en kijken altijd naar de mogelijkheden. Vaak hoor je over de Think Yes-mentaliteit van NIBC; in de korte periode dat ik hier werk heb ik die mentaliteit ook daadwerkelijk ervaren. NIBC is een ondernemende bank. De bank denkt flexibel met de klanten mee en waar nodig bieden we maatwerk aan. En een dossier wordt niet zo snel afgewezen. Er wordt meestal wel een oplossing bedacht.

Mijn meest bijzondere herinnering tot nu toe is dat ik mocht meewerken aan de hoogste lening van de afdeling ooit. Dit was nadat ik een halfjaar in dienst was. Het voelde als een enorme eer, dat ik al vroeg hierbij werd betrokken. Voor mij persoonlijk was het erg leerzaam om zo de stappen binnenin het traject te volgen. Dit heeft positief bijgedragen aan mijn ontwikkeling.

Lyubka Sokolova

CONSULTANT MCKINSEY, VOORMALIG VICE PRESIDENT RESTRUCTURING NIBC

Toen ik voor het eerst in 2010 langs het standbeeld van de drie mannen aan de voorzijde van het NIBC-gebouw in Den Haag liep had ik geen idee hoeveel dit bedrijf voor mij zou betekenen, zowel professioneel als op persoonlijk vlak.

NIBC Bank, met zijn ondernemende aanpak en family-like gevoel, heeft mij in de tijd dat ik er werkte tot 2017 enorm veel kansen en mogelijkheden geboden. Tegelijkertijd heb ik vele warme connecties opgebouwd met fantastische, getalenteerde en vooral leuke collega’s en management.

Mijn eerste jaren op de Risk-afdeling en mijn tijd bij Oil&Gas en M&A hebben mij een sterke basiskennis gegeven van hoe een bank werkt. Daarna was mijn tijd bij Bijzonder Beheer heel leerzaam voor mij. Ik kijk terug op mooie herinneringen van de energie en de kick van het werken aan verschillende transacties.

“NIBC heeft mij veel kansen en mogelijkheden geboden.”

Sparren met de toenmalige CRO en CFO over een van de grootste vastgoed deals, of de CRO die langs kwam op een maandagochtend met champagne om een succesvolle closing te vieren na maanden hard werk. Ik ben dankbaar voor alles wat ik in mijn zeven jaar bij NIBC heb geleerd. Het heeft me gevormd en voorbereid op mijn volgende rollen, eerst als Investment Manager bij Robeco Private Equity en nu als Consultant bij McKinsey.

Naast het reguliere werk heeft NIBC mij ook tal van andere inspirerende kansen gegeven, werken met startups in het innovatielab, nominatie voor Young Talent van Stichting Topvrouw van het Jaar en mijn board rol bij Young NIBC. NIBC heeft mij sterke en blijvende vriendschappen gebracht. En last but not least, bij NIBC heb ik mijn fantastische echtgenoot leren kennen.

Hanneke van Paradijs

HEAD OF FACILITIES & SERVICES

Op de eerste plaats denk bij NIBC aan een grote groep bijzondere mensen, die samen de organisatie en de cultuur vormen. De standaarden liggen over het algemeen hoog, het niveau van werken en de verwachtingen bijvoorbeeld. Ik werk nu een aantal jaar binnen NIBC en was blij verrast over hoe ontspannen en prettig collega’s met elkaar omgaan. NIBC kan de uitstraling hebben van een corporate organisatie, maar is van binnen zeker niet kil en overdreven zakelijk! Het is eenvoudig om elkaar aan te spreken en contact te maken.

“Het is eenvoudig om elkaar aan te spreken en contact te maken.”

Ik heb zoveel mooie herinneringen! De eerste keer als sollicitant een bezoek aan NIBC brengen en onder de indruk zijn van de warme ontvangst en de aankleding. Ik herinner me vele mooie projecten die mijn team heeft uitgevoerd: het opknappen van The Zone, de parkeergarage, het opknappen van de bestrating en de tuinen, de overgang naar een andere cateraar, het zorgen voor een veilig gebouw in COVID-tijd. Behalve mooi werk ook veel ontspannen momenten met collega’s: Ik herinner me het feest waarin we de beursgang vierden; in de wintertuin en restaurant, met collega’s en klanten, met steltlopers en virtual reality ervaringen. Ik herinner me de gezellige kerstontbijtjes, met kaarsjes aan en een plakje kerststol samen met de collega’s aan een gedekte tafel. Ik herinner me veel leuke events die F&S soms organiseerden en waar we soms ook zelf als gast mochten aanhaken! De personeelsvereniging die echt leuke activiteiten organiseerde, zoals een bezoek achter de schermen bij Panorama Mesdag, een guided tour door de Ambassadewijk en de gezellige wijnproeverijen in The Exchange!

Benieuwd naar de carriere mogelijkheden bij NIBC?